Motivation og viljestyrke

Motivation & Sportspsykologi

 

Jeg var til foredrag med professionel coach og headcoach for MSI Pro Tri – Phil Mansfield. Og jeg må sige at jeg føler mig inspireret. Phil forklarede i tegninger, grafer og anekdoter, den måde vi alle tænker på, og hvorfor vi opfører os som vi gør. han forklarede hvilken del af dig, der besluttede sig for at skippe en planlagt træning, eller spise et stykke kage mens du er på slankekur. Han forklarede også hvordan den rette motivation påvirker vores beslutninger. Jeg føler selv at jeg fik meget ud af foredraget, og vil bestemt tage de ting til mig, som han forklarede.

Hjernen

 

Phil forklarede, at vi i henhold til kognitiv psykologi, alle har en hjerne som er opdelt i 3 kamre. i første kammer har vi vores PC. Dette er en lagringsenhed, den har ingen mening og kan ej heller tage en beslutning for os. Så har vi “Chimp” Denne del tænker og reagerer mest af alt som et lille barn, Det er den del af os, som får os til at føle os fristet af at skippe en træning, eller måske smugspise under en slankekur. Og så er der “Human” delen. Denne del tænker som en ældre og mere erfaren person. Human kender os, og ved hvad vi er i stand til, og hvad vi ikke er. Ligeledes ved den hvad vi gerne vil, og ikke vil. Human delen er klog, men desværre ikke så stærk som Chimp.

Chimp

 

Hvis jeg skal prøve at beskrive lidt nærmere hvilken indvirkning Chimp delen har på os, vil jeg til dels kalde den barnet inde i os. Det er den del som ikke har vores langsigtede mål for øje, den ser et stykke kage, og så vil den have det stykke kage. Og den vil gøre alt i sin magt for at overtale dig til at tage det. Ligeledes kaldes chimp også for autopiloten. Når vi lever vores liv i samme spor hver dag, uden for alvor at tage en bevidst beslutning, tænke over tingene. Vi spiser kage som vi plejer, sidder i sofaen som vi plejer og vi skændes med kæresten som vi plejer – så er det chimpen vi lader regere. Men chimpen er ikke nødvendigvis en dårlig ting, for den er stærk! Meget stærkere end human delen. Chimp skal blot kontrolleres, den skal have en plan og faste arbejds rammer.

Human

 

Humans indvirkning er på mange måder det modsatte af chimpen. Human har det langsigtede mål for øje, og ved hvad der er bedst for os. Det er Human delen i os, som prøver at tale os fra at spise det stykke kage der står foran os. ligeledes ved Human hvad vi realistisk set kan klare, og handler derefter. Human er drevet af motivation og passion for det man laver, jo mere motiveret du er, jo stærkere er Human delen. Det er også denne del, som får os til at stoppe op og tænke inden vi handler. Eksempelvis når vi bliver stillet et spørgsmål af en ven “Skal vi tage i biografen på fredag?” så tænker man sig lige om 3-5 sekunder inden man svarer, Det er Human delen der arbejder på, at få dig til at tage en bevidst beslutning, i stedet for blot at svare “ja” med det samme – og så få skæld ud af kæresten når du kommer hjem, og bliver mindet på at i skal til onkel Franks fødselsdag fredag.

“The Fight”

 

Vi kender nok allesammen det, at diskutere med os selv. Vi står foran det stykke kage på arbejde – alle andre gnasker kage i sig med et smil på læben, og du ved, at du ikke burde tage et stykke, for du havde lovet dig selv at lade være!. Meeeeen lysten er der bestemt! Du begynder at overveje hvad der ville ske ved bare at tage et enkelt stykke, så finder du på en undskyldning, som eksempelvis: “Det bare et stykke!” eller “Jeg var jo også ude at løbe i går” og så slutter du dig til de andre kage gnaskende kollegaer.

 

Ovenstående er et eksempel på din Chimp del der vinder en diskussion. Den får overbevist dig om, at du helt klart har fortjent et stykke kage, og sætter dermed Human ud i “kulden”. Og problemet er, at når Chimp delen først har fået overtaget, så er den pokkers svær at få under kontrol igen, og man ender ofte med mere end et stykke kage!

 

Fejlen er ikke at man føler sig fristet af kagen. Det tror jeg de fleste gør. Derimod er fejlen at man begynder og tvivle på sig selv, og det mål man prøver at opnå. Tvivlen styrker Chimp delen og svækker Human. Det handler om at fokusere på den motivation man har for at ville opnå sit mål. Og holde fast i tanken om at opnå det.

Træn din Human!

 

Som så mange andre dele af din krop, er det muligt at træne din human del til at blive stærkere. Du træner human hver eneste gang du vælger ikke at lytte til din chimps råb om mere kage, men i stedet tager imod din humans råd og vejledning. Det hele handler om at få kontrol over sin chimp. Her nævnte han nogle fif i sit foredrag som kan hjælpe os på vej.

  1. Anerkend at chimp er en del af dig, og luk den ikke ude.
  2. Læg en plan, og hold dig til den.
  3. Overvej inden du starter: Hvorfor vil jeg virkelig det her!
  4. Få støtte fra familie og venner.

Punkt nr. 2 skal forståes således at der skal lægges en plan både for dig og for chimp. Det er her du skal gøre det klart for din chimp, hvilke rammer den har at arbejde indenfor. Og selvfølgelig hvornår den igen kan komme ud og bestemme lidt (når løbet eller slankekuren er overstået). Det vigtigt at man lader chimpen komme lidt ud igen, når ens mål er nået.

Konklusion

 

Jeg har forsøgt at komme med et mindre referat af det foredrag Phil afholdte. Det er svært at komme ind over det hele på skrift, men har man nogle spørgsmål så smid en kommentar.

 

God kamp derude! 😉